ts4.3 rendering issue

About Truespace Archives

These pages are a copy of the official truespace forums prior to their removal somewhere around 2011.

They are retained here for archive purposes only.

ts4.3 rendering issue // TS6 and Older

1  |  

Post by gotlerTech // Jun 14, 2007, 3:23pm

gotlerTech
Total Posts: 4
I don't even know how to describe this issue. Does anyone know what is causing the striped pattern? Help!


http://i193.photobucket.com/albums/z205/gotlerTech/table.jpg

Post by gotlerTech // Jun 14, 2007, 4:22pm

gotlerTech
Total Posts: 4
It seems to be related to the Shadowmap Sharpness, Size and Quality of the blue light that's casting the shadow. Low sharpness (higher value) produces wider bands throughout . High sharpness produces narrower bands that are only near the edge of the shadow.

Post by gotlerTech // Jun 14, 2007, 4:26pm

gotlerTech
Total Posts: 4
Here it is with the highest-quality shadowmap settings.


http://i193.photobucket.com/albums/z205/gotlerTech/table02.jpg

Post by TheWickedWitchOfTheWeb // Jun 15, 2007, 1:26am

TheWickedWitchOfTheWeb
Total Posts: 858
pic
That's pretty much how shadow maps work. Are you zoomed in to the area to dispaly the issue or is this the actual focus of the scene? If the former, when you zoom back out it'll become less of an issue.


Best thing to do is to experiment with a combination of the three settings (size, quality and sharpness), bearing in mind that you can enter larger numbers than the dropdowns allow if necessary, and see if you can get the results you want. If not, you might have to switch back to raytraced shadows.

Post by gotlerTech // Jun 15, 2007, 2:34pm

gotlerTech
Total Posts: 4
Thanks. Those images are the actual renders, not zoomed in to the area of detail. I'm getting better results now.
Awportals.com is a privately held community resource website dedicated to Active Worlds.
Copyright (c) Mark Randall 2006 - 2022. All Rights Reserved.
Awportals.com   ·   ProLibraries Live   ·   Twitter   ·   LinkedIn